Libamájas liba burger

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 2 hamburger buci
  • 30 dkg liba apróhús
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint liba fűszerkeverék vagy más füstös fűszerkeverék
  • 30 dkg hízott libamáj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Hagymalekvárhoz

  • 1 kg lilahagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 5-7 dkg barnacukor
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 3-4 evőkanál savanykás lekvár (áfonya, meggy, othello)

Tálaláshoz

  • 1,5 dl áfonyás steak szósz
  • 1 db paradicsom
  • ízlés szerint jégsaláta
  • ízlés szerint hagyma lekvár

Elkészítése:

A liba apróhúst daráljuk le, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, és a liba fűszerkeverékkel.

A befűszerezett húst tegyük 1-2 órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Vágjuk a megtisztított hagymákat félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasba, majd tegyük bele a felvágott hagymát.

Szórjuk rá a cukrot, majd pároljuk meg. Adjuk hozzá a lekvárt és keverjük el jól a hagymában.

Kóstoljuk meg, és ha kell édesítsünk még rajta barna cukorral. Főzzük még kb. 10 percig a lekvárral végül ízesítsük a balzsamecettel.

Formázzuk meg a húspogácsákat, majd egy forró serpenyőben süssük meg mindkét oldalát. A hideg májból vágjunk ujjnyi szeleteket.

Egy vastag falú serpenyőt majdnem egészen forróra melegítsünk fel és rakjuk bele a májszeleteket, ízesítsük sóval, borssal.

Amikor erősen barnulni kezdnek a májszeletek fordítsuk meg és a másik oldalukat is pirítsuk meg kb. 1,5-2 perc alatt.

A zsemlék mindkét felét pirítsuk meg egy serpenyőben.

Állítsuk össze a hamburgereket:

A zsemléket kenjük meg a szósszal, majd rakjunk rá ízlés szerint jégsaláta leveleket. A jégsaláta tetejére rakjunk a hagymalekvárból.

A hagyma tetejére rakjuk rá a húst, majd tegyünk a hús tetejére, paradicsomot és hagymalekvárt.

A hagymalekvár tetejére helyezzük rá a májszeleteket, majd a hamburger zsemlék tetejét kenjük meg a szósszal és rakjuk rá a máj tetejére.

Tipp:

Tipp : A liba apróhúson található zsírrétegek miatt nem kell plusz zsiradékot adni a hamburgerhúshoz ahhoz, hogy szaftos legyen. Ha marad hagymalekvár akkor érdemes steril üvegekbe elrakni. Egy hétig eláll a hűtőben.