Sütőtökös-fahéjas csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 250 g sült sütőtökpüré
  • 45 g olvasztott vaj
  • 50-60 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás

Kenéshez:

  • 5-7 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg (barna)cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0,5 kk őrölt szerecsendió

Tetejére:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg mascarpone

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított, cukrozott tejben felfuttatjuk. A tészta többi hozzávalóját a dagasztógép táljába vagy egy edénybe mérjük, majd a megkelt élesztővel elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá kevés lisztet. Ha kemény lenne, akkor kevés tejet adjunk még hozzá.

Kb 10 percig dagasszuk a tésztát. Lágy legyen a tészta! Takarjuk le és kelesszük duplájára.

Mikor megkelt a tészta, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, kenjük meg az egész felületét vajjal, majd szórjuk rá a fűszerekkel elkevert cukrot. A maradék olvasztott vajat locsoljuk rá a cukorra.

Csavarjuk fel a tésztát a hosszabbik oldala mentén, majd vágjuk kb 2 ujjnyi vastag csigákra.

A csigákat tegyük sütőpapíros tepsire szellősen, majd kelesszük kb 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra, alsó-felső sütéssel.

A megkelt csigákat süssük kb 30 percig.

Közben keverjük ki a mascarponét az olvasztott vajjal és a cukorral, majd még forrón kenjük le vele a csigák tetejét.