Sajttal hajtogatott teljes kiörlésű pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 150 g rétesliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 100 g őrölt zabpehely vagy zabpehelyliszt
  • 250 g zsíros túró
  • 150 g puha vaj
  • 150 g tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 25 g friss élesztő
  • 3 csapott teáskanál só

Hajtogatáshoz:

  • 300 g reszelt sajt

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk. Az élesztőt elég csak belemorzsolni. A tésztát kb 10 percig dagasztjuk, majd letakarva kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, majd rászórjuk a sajt negyedét, összehajtogatjuk, majd letakarjuk. 10-15 percenként még kétszer megismételjük a hajtogatást.

Az utolsó hajtogatás után kb 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és kiszaggatjuk.

A pogácsákat tepsire sorakoztatjuk, majd felvert tojással lekenjük és megszórjuk kevés sajttal. 30 perc pihentetés után, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.