Sajtkrémes kiflik

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 175 g tejföl
  • 1 dl étolaj

Kenéshez:

  • 15 dkg vaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 100 g sajtkrém (kenhető tömlőssajt)
  • ízlés szerint adhatunk hozzá: tejfölt, sonkát apróra vágva, metélőhagymát, petrezselyemet,….stb

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 10 dkg füstölt reszelt sajt
  • szezámmag

Elkészítése:

Tészta:

A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval is összedolgozzuk, majd dagasztjuk és letakarva kelesztjük.

A tésztában nincs só, mert mindegyiket sós vajjal kenjük majd meg és az elég lesz hozzá.

A megkelt tésztából 9 cipót készítünk.

A cipókat még egyenként 3 részre osztjuk és kisodorjuk vékonyra, kör alakúra.

Mindegyik kör alakú lapot a sós margarinnal vagy vajjal megkenünk és hármasával egymásra rakjuk.

Hagyjuk pihenni, kb 20 percet, majd mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk és ízlés szerinti krémmel megkenjük.

Kenéshez:

Tejföllel, tömlős sajttal és sonkával ízesítjük.

Ha a sajttal kenjük, egy kis tejfölt tegyünk hozzá, hogy könnyebben kenhető legyen és erre is szórhatunk sonkakockákat.

A sajthoz a tejföl mellett tehetünk metélőhagymát is.

Formázás:

Ha megkentük a cikkeket, kiflit formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Még 20-30 percig kelesztjük. Tetejét felvert tojással megkenjük, füstölt reszelt sajttal, szezámmaggal megszórjuk, majd kb 170 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.