Sóskaramellás pannacotta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 6 dl legalább 30 %-os tejszín
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 g zselatin
  • 1 rúd vanília (opcionális)
  • csipet só

Karamellás kukoricához:

  • 3 marék kipattogtatott sós kukorica
  • 14 dkg cukor

Elkészítése:

Készítsünk elő 6 poharat vagy kis üvegtálat.

A porzselatint kb 40 ml tejjel keverjük el és hagyjuk állni, hogy felszívja a tejet.

A cukrot egy lábasban kezdjük el karamellizálni. Figyeljünk oda, meg ne égjen! Amikor már nincs benne szemcse, óvatosan, több adagban és vékony sugárban csorgassuk hozzá a maradék tejet és a tejszínt.

Vigyázzunk, mert a keletkezett gőz nagyon hirtelen csap fel és forró!

Alaposan keverjük el, össze fog állni a karamell, de folyamatosan keverve visszalágyul. Mikor már mindent beleöntöttünk melegítsük vissza annyira, hogy a zselatin gond nélkül feloldódjon benne. Teljesen simára keverjük tehát a zselatinnal, belekaparjuk a vanília magját és a sót.

Melegen az előkészített poharakba töltjük, majd hűtőbe tessük egy éjszakára.

Másnap előkészítünk egy sütőpapírral fedett tálcát, kipattogtatjuk a kukoricát, 3 marékkal egy tálba teszünk belőle és egy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot.

Amint megolvadt ráöntjük a kukoricára és alaposan elkeverjük gyors mozdulatokkal, majd a tálcán elterítjük és ahgyjuk kihűlni.

Pár perc múlva kissé összetördeljük és a pannacották tetejére porciózzuk.

Tipp:

Karamella nélkül is elkészíthető természetesen, ebben az esetben a cukrot a tejjel és tejszínnel együtt melegítsük. Tetejére bármilyen gyümölcsből készült zselét vagy szószt készíthetünk a gyümölcs, anank leve és cukor visszaforralásával.