Citromkrémes-meggyes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • kevés tej

Krém:

  • 7,5 dl tej
  • 5 púpozott ek liszt
  • 1 citrom
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj

Továbbá:

  • 450 gr meggylekvár

Tetejére:

  • 200 gr fehércsoki
  • 1 ek olaj
  • 30 gr étcsoki

Elkészítése:

A tésztához az alapanyagokat annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha, de nem ragadós tésztát kapjuk.

részre osztjuk, amiket 26*36 cm-es lapokra nyújtunk.

A lapokat tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt megsütünk.

A tepsiről rácsra súsztatva ahgyjuk kihűlni a lapokat.

A krémhez fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, belekeverjük a forró tejbe és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

A tűzől levéve belekeverjük a citrom reszelt héját és a kifacsart levét, majd celofánnal lefedjük és kihűtjük.

Mikor kihűlt a puding a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a porcukorral, majd az átkevert pudingot is egyneműre keverjük a vajkrémmel.

A krémet két részre osztjuk.

Egy tálcára teszünk egy tészta lapot, amit megkenünk a citromos krém felével.

Rá helyezünk egy másik tésztát, amit lekváral kenünk.

Ismét tészta, a maradék krém, majd befedjük a legszebb tésztalappal.

A fehércsokit apróra törjük, egy kis tálba tesszük és mikróban többször átkeverve, hogy meg ne égjen, megolvasztjuk.

Amikor már nincsen benne darabka, belekeverjük az olajat és jó alaposan átforgatjuk a csokival.

Elsimítjuk a tetején, majd hűtőbe tesszük dermedni.

Amikor kissé megdermedt a fehércsoki, megolvasztjuk az étcsokit és egy zacskóba tesszük.

A csücskét kivágva becsíkozzuk átlósan a süteményt és ismét hűtőbe tesszük.

Egy éjszakát hagyjuk állni, addig a tészta kellően átpuhul és könynedén tudjuk szeletelni.

Forró vízbe mártott késsel egyenesre vágjuk az oldalait, majd kb. 2,5*7 cm-es szeletekre daraboljuk.

Tipp:

Zsírral készítve nekem kb. 1,5 dl tejet vett fel a tészta.
Bármilyen más savanykás lekvárral is készíthető.
Kb 30 szelet jön ki ebből az adagból.