Mákos mézes krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 3 ek méz
  • 2 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • szükség esetén tej

Krém:

  • 8 dl tej
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

Elkészítése:

Tészta:

A tésztához összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a szódabikarbónát.

A vajat összeolvasztjuk a mézzel, hozzákeverjük a tojásokat és a lisztes keverékhez öntjük, ezután az egészet tésztává gyúrjuk.

A tésztát 3 részre osztjuk és mindegyiket lisztezett felületen 20 * 30 cm -es lapokká kinyújtjuk (egyszerűbb, ha előre, méretre vágott sütőpapíron nyújtjuk).

A lapokat tepsi hátán egyesével, 180 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük.

Krém:

A krémhez megfőzzük a tejben a pudingport a cukorral és még forrón hozzákeverjük a mákot, a citromhéjat és kihűtjük (hogy a teteje ne bőrőzzön be, fedjük le folpackkal).

A kihűlt pudingos keveréket alaposan habosítsuk ki a vajjal.

Összeállítás:

A lapokat töltsük be a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson. Tetejét mintázhatjuk hullámvonalakkal.

Egy éjszakára tegyük hűtőbe, majd másnap szeleteljük.