Diótetős-lekváros szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 24*34 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 28 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0,5 citrom leve

Töltelék:

  • kb fél üveg baracklekvár (vagy más savanykás lekvár)

Tetejére:

  • 10 dkg dió
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és jól kikeverjük a masszát. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet és a citrom levét, majd jól elekeverjük az egészet.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Egy kevés habbal lazítunk a vajas masszán, majd a többi habot lazán hozzáforgatjuk.

Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és a tetejét megszórjuk a dió és a kristálycukor keverékével. A cukor elmaradhat, ha valaki nem szereti túl édesen.

180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, lapjában kettévágjuk és gazdagon megkenjük baracklekvárral. Hosszúkás szeletekre vágjuk és tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.