Sonkás-füstölt sajtos csónak

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 tk só
  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 3 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 300 g kockázott sonka
  • 2-3 szál újhagyma
  • 300 g füstölt sajt ízű tömlős sajt
  • fél doboz lecsepegtetett kukoricakonzerv
  • 10-15 dkg reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mérjük arra figyelve, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval, majd selymes, rugalmas tésztát dagasztunk belőle.

Letakarva kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit jól összekeverjük.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 8-10 részre osztjuk attól függően, mekkora péksüteményeket szeretnénk készíteni. A tésztákat egyesével gombócokká formázzuk.

A kis tésztagombócokat ovális alakúra nyújtjuk, majd ráhalmozzuk a tölteléket és a kész szélét 1/3-ad-1/3-ad részig összecsípjük, így alakítva ki a csónak formát. Megszórjuk a tetejét kevés reszelt sajttal.

Sütőpapíros tepsiben kelesztjük kb 30 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

A megkelt tésztát kb 20 perc alatt szép arany barnára sütjük.