Karcagi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • körülbelül 1,5 kg darált sertéshús (combból, dagadóból)
  • 1 kisebb füstölt sertéscsülök (helyette két füstölt hátsó köröm és kéttenyérnyi darab füstölt oldalas is megteszi)
  • 25 dkg rizs
  • 1 fej fokhagyma
  • 4-5 dkg zsír
  • egy evőkanál só
  • 2 dkg őrölt bors
  • 2-3 dkg őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 jó nagy fej (kb. 1 kg-os) savanyú káposzta
  • 60-70 dkg savanyú apró káposzta
  • 1 tojás
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:
A füstölt húsokat kiáztatjuk előző napon, vagy a főzést megelőző éjszakára tesszük hideg vízbe. A hagymát felaprítjuk, egy kevés zsíron megfonnyasztjuk és félretesszük. A darált sertéshúst a kolbászhúshoz hasonlóan megfűszerezzük, összekeverjük a dinsztelt hagymával és a tojással, valamint a zsírban pár percig megfuttatott rizzsel. A káposztaleveleken a vastag eret megvékonyítjuk, hogy könnyebben lehessen összecsavarni. Egy-egy levélbe 1-2 púpozott evőkanálnyi tölteléket teszünk, összesodorjuk, két végén benyomkodjuk, picit meglapítjuk. A nagy edénybe alulra tesszük a füstölt húsokat, rá az aprókáposztát – amit félig kinyomkodunk, ha nagyon savanyúnak érezzük. Ezekre helyezzük sorban, szorosan egymás mellé a töltelékeket, majd ismét egy kevés aprókáposztával zárjuk le. Felöntjük annyi vízzel, hogy a töltelékeket ellepje, de a fölötte lévő aprókáposztát még ne.Többször ellenőrizzük, hogy mennyire puha a töltelékben a hús. Mielőtt teljesen elkészülne, az edényt a sütőből kivesszük. A káposztát enyhén világos, paprikás, fokhagymás rántással berántjuk.Tejföllel tálaljuk.
Ennyi hozzávalóból 18-20 töltelék készíthető.