Egyszerű kiflik

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyér vagy finomliszt
  • 1,5 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • kb 1,5 dl víz
  • 2 dkg friss élesztő

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit (a víz egy részét visszatartva) belemérjük egy edénybe és kézzel vagy géppel bedagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, akkor amaradék vizet is hozzáadjuk és a kenyérnél kicsit lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk belőle.

Letarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd 8-10 részre osztjuk attól függően, hogy mennyi kiflit szeretnénk sütni.

A részeket egyenként gömbölyítjük, majd 10-15 percig pihentetjük. A tésztákat egyenként hármomszög alakúra nyújtjuk. Ha rendes kiflit szeretnénk, akkor a szélesebbik oldalától kezdve feltekerjük, majd meghajlítjuk és tepsire tesszük.

Vagy a háromszög alakúra nyújtott tésztát félbe hajthatjuk hosszában, majd feltekerjük és egy bagett sütőre sorakoztatjuk.

Kb 30 percig kelesztjük a kifliket. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A megkelt kifliket vízzel alaposan lespricceljük, majd kb 20-25 perc alatt megsütjük.