Fokhagymás-kacsazsíros sörkifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 1 tojás
  • 1 ek puha kacsazsír

Töltelék:

  • 5 dkg kacsazsír
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojás
  • len vagy köménymag, de el is maradhat

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk ügyelve arra, hogy az élesztő a sóval közvetlenül ne találkozzon. Az edénybe mérjük a sót, lisztet, cukrot, élesztőt, tojást és ráöntjük a tejet valamint hozzáadjuk a zsírt és összegyúrjuk, majd kb 10 percig dagasztjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor adhatunk hozzá még kevés lisztet.

Letakarva duplájára kelesztjük a tésztát.

Közben a zsírt kissé megolvasztjuk, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát.

A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk.

Az egyik cipót elfelezzük. Mindkét részét kinyújtjuk kör alakúra, majd az egyik felére rákenjük a zsír harmadát és befedjük a másik kinyújtott lappal.

Ízlés szerint cikkekre vágjuk attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnénk.

A háromszögeket a szélesebbik oldalától kezdve feltekerjük, majd sütőpapíros tepsibe tesszük.

A maradék két cipót is ugyanígy készítjük el.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A kifliket lekenjük a tojással és ízlés szerinti magokkal megszórhatjuk, de ez el is maradhat.

kb 20-25 perc alatt arany barnára sütjük.