Svéd húsgolyók mártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húsgolyók:

  • 45 dkg darált sertéshús
  • 7,5 dkg zsemlemorzsa
  • fél fej hagyma reszelve vagy finomra aprítva
  • 1 tk cukor
  • 1 ek tej
  • 1 tojás
  • só, bors

Sütéshez:

  • 2,5 dkg vaj
  • 1-2 ek olaj

Mártás:

  • 1 csapott ek liszt
  • 1 ek tejszín
  • 1 tk ribizlidzsem
  • 2,5 dl marhaalaplé

Elkészítése:

A húsgolyók hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd lefedve betesszük a hűtőbe 1 órára.

Amikor vége a pihentetésnek, akkor diónyi golyókat formázunk a húsos masszából.

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olajat, majd a húsgolyókat aranyszínűre sütjük a felforrósított zsiradékon.

Ha a golyók elkészültek, akkor kiszedjük a serpenyőből.

A visszamaradt zsiradékhoz hozzádjuk a lisztet, elkeverjük, majd az alaplével is felöntjük és csomómentesre keverjük. Amikor már besűrűsödött, akkor hozzáadjuk a tejszínt és a lekvárt is és még kb 2-3 percig tovább főzzük.

A kész húsgolyókat a mártással és tetszőleges körettel tálaljuk.