Savanyú káposzta leves húsgombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 70 dkg fejes káposzta
  • 5 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1 fej vöröshagyma
  • 70 g paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál majoránna
  • 1 mokkáskanál bazsalikom
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál finomliszt

Gombóchoz:

  • 25 dkg darálthús
  • 1 tojás
  • 5 dkg nyers rizs
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

Frissen savanyított káposztából készül a leves. Előző nap a káposztát vékonyra szeleteljük, sózzuk és meglocsoljuk az ecettel, majd összekeverjük és egy napra a hűtőbe tesszük.

Másnap a káposztáról leöntjük a levet, egy edénybe tesszük, a hagymát hámozva és szeletelve rárakjuk, hozzáadjuk a babér evelet, majoránnát, bazsalikomot, kb 2 liter vízzel felöntjük és fel tesszük főni.

A darálthúshoz hozzáadjuk az előfőzött és kihűtött rizst, tojást, sót, borsot ízlés szerint és alaposan összekeverjük. Elkészítjük a gombócokat és a felforrt a levesben megfőzzük.

Mikor a gombócok megfőttek világos rántást készítünk a lisztből és az olajból és besűrítjük a levest, majd a paradicsompürét is hozzáadjuk és pár percig forraljuk még.