Marlenka golyó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Karamell krém:

  • 500 ml sürített tej
  • 55 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • vaníliaaroma vagy paszta
  • 1 tk citromlé

Golyókhoz:

  • 40 dkg keksz (30 dkg darálva, 10 dkg kisebb darabokra tördelve)
  • 10 dkg darált dió
  • rum ízlés szerint (ha gyerekek is szenek belőle, akkor aroma)

Forgatáshoz:

  • darált dió

Elkészítése:

Először a karamellt készítjük el. Az összes hozzávlóját egy tapadásmentes edénybe tesszük és alacsony lángon kb 2 órán át főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd kihűtjük.

A karamellhez hozzáadjuk a kekszet, diót és a rumot, majd összedolgozzuk. Ha kissé száraz lenne a massza, akkor kevés tejet adhatunk hozzá (bár nekem nem kellett).

A masszából kisebb golyókat formázunk, majd derált dióba fogatjuk.