Kakaós fonott

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 dl langyos tej
  • 3 db tojássárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál só

A krémhez:

  • 25 dkg vanília ízű margarin vagy sima margarin 2 csomag vaníliás cukorral
  • 20 dkg cukor vagy
  • 5 evőkanál cukrozatlan kakaó

Elkészítése:

A tészta alapanyagait egy tálba tesszük (az élesztőt nem kell felfuttatni) és dagasztókar segítségével alaposan összekeverjük. Ha jól dolgoztunk, lágy tésztát kapunk, ami elválik az edény oldalától. Ha túl lazának tűnik, akkor óvatosan kis plusz liszt adagolható hozzá. 50 percre meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük.

Közben a margarint a cukorral alaposan kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a kakaót és homogén állagúra dolgozzuk.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk és egy kicsit “átgyúrjuk”, hogy a levegő kimenjen belőle. Ezután henger alakúra sodorjuk és hat egyenlő részre vágjuk és gombócokat formálunk.

Egyesével kinyújtjuk a lapokat és megkenjük a kakaós krémmel. Ha túl kemény a krém és a puha tésztán nem lehet eloszlatni, akkor kicsit rá lehet melegíteni mikróban.

Ezután a hosszabbik oldalától feltekerjük, félretesszük, majd a többivel is megismételjük a menetet. Három hengert egymás mellé teszünk és megfonjuk őket.

Ha kész vagyunk, mindkét kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket megkenjük tojással és még 10 percig pihentetjük. A sütőt kb. 170 C-ra előmelegítjük. Amikor betesszük a kalácsokat, visszavesszük a hőfokot 150 C-ra.

Az eredeti recept szerint Kb. 30-35 perc sütés után kivesszük, egy kicsit hűlni hagyjuk és utána lehet tálalni. Nekem régi elektromos sütőben 25 perc volt, hogy tökéletesen átsüljön.