Szilvás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg görög joghurt
  • csipet só

Töltelék:

  • 2 tojássárgája
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 3 ek kristálycukor
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg
  • 80 dkg szilva
  • 2 dl víz

Elkészítése:

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, hozzáadjuk a margarint gyorsan összedolgozzuk, majd a tojások sárgáját végül a görög joghurtot. A kidolgozott tésztát fél órára hűtőbe rakjuk, addig elkészítjük a tölteléket.

A tojások sárgáját a keményítőt, a kétféle cukrot, valamint a fahéjat, szegfűszeget összekeverjük, hozzáöntjük a vizet, majd beledobjuk az előre megmosott, kimagozott, félbevágott szilvát és lassú tűzön sűrűre főzzük, majd a tűzről levesszük.

A hűtőből kivett tészta kétharmad részét nyújtófa segítségével kinyújtjuk, kivajazott piteformába illesztjük, villával megszurkáljuk, előmelegített, 180 fokos sütőben kb 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, ráöntjük a tölteléket és a megmaradt egyharmad rész tésztával berácsozzuk, ismételten sütőbe rakjuk és készre sütjük kb 30 perc alatt.

A megsült tésztát teljesen kihűtjük, porcukorral megszórva kínáljuk!