Házi burgonyás pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg kihűlt áttört burgonya
  • 43 dkg búzaliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 3 tojás sárgája
  • 1 ek só
  • 30 g élesztő
  • 1 ek cukor

Tetejére:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A burgonyát héjastól megfőzzük puhára, majd krumplinyomón áttörjük, kihűtjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, vagy margarint, élesztőt, cukrot, sót teszünk bele, majd a tojássárgákat és a burgonyát.

Jól eldolgozzuk, kinyújtjuk, a két oldalát középre behajtjuk, majd a hosszanti oldalairól is középre behajtjuk cipóvá.

Pár órára pihenni hagyjuk. Végül 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre kiszúrjuk. Kiszúrás után meleg helyen kb 20 percen át kelesztjük, majd tojással lekenjük őket, megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 180 C-os sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a pogácsákat.
Ha nem eléggé gyúrható a tészta, 1 evőkanál tejföllel lazíthatunk rajta.