Cukkini alapú szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 400 g cukkini
  • 1 tojás
  • 50g vaj
  • 50 g búza finomliszt
  • 200-250 g teljes kiőrlésű búzaliszt (amennyit felvesz)

Töltelék:

  • szilva
  • fahéjas édesítő (ki milyet használ)

Morzsához:

  • 50 g vaj
  • 150 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Elkészítése:

A cukkinit meghámozzuk, magját eltávolítjuk, majd apró lyukú reszelőn lereszeljük.

Sózzuk és kb 15 percig pihentetjük.

Ez idő alatt a vajon aranybarnára pirítjuk a morzsát.

A szilvákat megmossuk és félbe vágjuk. Előkészítjük a fahéjas édesítőt.

A cukkini levét kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojást, a vajat, a finomlisztet és a teljes kiőrlésű egy részét visszatartva összegyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy a hagyományos, burgonyás verzióval megegyező állagú legyen a tészta.

Vizet forralunk.

A tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtjuk és felvágjuk, egy-egy fél szilvát teszünk a lapokra, azokra pedig fél teáskanálnyi fahéjas édesítőt.

Gombócokat formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk. Amikor a felével elkészültünk, akkor a forrásban lévő vízbe tesszük. A gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz felszínére.

Alaposan lecsepegtetjük és a morzsában megforgatjuk. Közben elkészítjük a maradék tésztát is.