Habos meggyes pite!

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 23*39 cm-es tepsihez:
A joghurtos pohár a mérce.

  • 350 g joghurt (2 db 175 g-os pohár)
  • 1 pohár étolaj
  • 1 pohár kristálycukor
  • 1/2 pohár barnacukor
  • 3 tojás
  • 4 pohár finomliszt
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs sütőpör
  • 50 dkg magozott meggy

A tetejére:

  • 5 tojásfehérje
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál almaecet

Elkészítése:

A sütőtt 180 fokon előmelegítjük.

Veszünk egy nagyobb tálat, majd beleöntjük a joghurtot, a cukrot, vaníliás cukrot, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat és jól kikavarjuk.

Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és az egészet simára keverjük.

A tepsit kiolajozzuk, majd megszórjuk liszttel (vagy sütőpapírral kibéleljük), majd a tészta felet belesimítjuk a tepsibe. A magozott meggy felével megszórjuk. A maradék tésztát rásimítjuk, végezetül rászórjuk a megmaradt magozott meggyet.

Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb 25 percig sütjük.

Amíg sül a pite felverjük a csipet sóval és a cukorral a tojásfehérjét kemény habbá.

A pitét kivesszük a sütőből és ráalmozzuk a tojásfehérje habot, elsimítjuk és visszatoljuk a sütőbe 15 percre, amíg meg sül illetve megszárad a hab a tészta tetején.

Ha megsült hagyjuk langyosra hűlni, mert így könnyebb lesz majd szeletelni.

Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Tipp:

A tojásfehérje habot miden esetben csipet sóval kezdjük felverni, majd apránként adagoljuk hozzá a cukrot, így biztos kemény fényes hab lesz. Nem esik össze.