Almás morzsasüti

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Almás réteg:

  • 6 közepes alma (3 alma reszelve, 3 kisebb kockákra vágva)
  • 6 ek cukor (ízlés szerint kevesebb is lehet)
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • fahéj
  • cukor ízlés szerint
  • 1 citrom héja
  • fél citrom leve

Morzsás réteghez:

  • 100 g finomliszt
  • 2 ek porcukor
  • 50 g puha vaj
  • csipet fahéj
  • 4 ek granola vagy müzli, esetleg zabpehely

Elkészítése:

Az almás résszel kezdjük. Egy serpenyőben (az még jobb, ha süthető is) karamellizáljuk a cukrot, majd hozzáadjuk a reszelt almát és szép aranybarnára pirítjuk.

Amikor már szép piros az alma, akkor hozzákeverjük a darabolt almát, beletesszük a vanília magját, a citrom héját és a levét, majd elkeverjük. Elzárjuk alatta a lángot és félretesszük.

A morzsához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a puha vajat, majd összemorzsoljuk az egészet. Beletessszük a müzlit és elkeverjük.

Ha az almát egy nem süthető edényben páriltuk, akkor tegyük át egy kisebb jénaiba vagy más süthető edénybe, szórjuk a tetejére a morzsát, majd süssük 200 fokon, alsó-felső sütéssel kb 12-15 percig.