Teljes kiőrlésű tönköly zsemle

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 350 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 100 g sima búzaliszt
  • 50 g búzasikér
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk só
  • 50 g puha vaj
  • 100 g habtejszín
  • kb 270 g víz

Elkészítése:

A hozzávalókat egy edénybe mérjük. Nem kell az élesztőt felfuttatni, elég csak belemorzsolni. A vizet apránként adagoljuk hozzá dagasztás közben, figyelve a tészta állagára.

Lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk, majd 50 percet hagyjuk kelni.

Megmérjük a kész tészta súlyát, majd súly alapján 8-10 részre osztjuk és gombóccá formázzuk a tésztákat.

Tepsire sorakoztatva 30 percig pihentetjük letakarva. Ekkor ha szeretnénk bevághatjuk a tetejét.

A sütőlemezt vízzel jól lefújjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.