Karácsonyi puding

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
270 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 150 g aszalt datolya
  • 150 g szárított barack
  • 150 g (pekán)dió
  • 75 g kandírozott narancshéj
  • 1 kis szál friss rozmaring
  • 150 g szárított áfonya
  • 150 g mazsola
  • 150 g mandula
  • 150 g finomliszt
  • 75 g zsemlemorzsa
  • 200 ml tej
  • 1 nagy tojás
  • 1 klementin

Elkészítése:

Egy 1,5 literes edényt alaposan kikenünk vajjal.

Egy nagy edénybe szórjuk a felaprított aszalványokat, a felaprított magokat, a felvágott gyömbért. Beletesszük a felvágott rozmaringot és hozzáreszeljük a klementin héját.

Beletesszük a zsemlemorzsát, lisztet, tejet, tojást és az egészet jó alaposan összegyúrjuk.

Amikor az egész összeállt, akkor az alaposan kivajazott edénybe tesszük a gombóccá formált masszát és jól belenyomkodjuk. Először sütőpapírral, majd alufóliával fedjük le, majd egy madzaggal jó szorosan kössük körbe.

Beleállítjuk egy edénybe, felöntjük vízzel, hogy kb a tál feléig érjen, fedővel lefedjük és főzzük kb 4 órán keresztül.

Amikor letelt a főzési idő, akkor óvatosan vegyük ki az edényt a vízből, majd fordítsuk ki belőle a süteményt.

Tálalhatjuk tejszínhabbal, fagyival vagy mézzel.