Leveles túrós

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

Tésztához(3 rúdhoz):

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejföl vagy kefir
  • 1 kávéskanál ecet
  • kevés só

A töltelékhez:

  • 1/2 kg túró
  • 2 dl tejföl
  • ízlés szerint cukor
  • reszelt citromhéj
  • mazsola(én nem tettem)

A rétes lapok kenéséhez:

  • 1 db felvert tojás
  • olaj

Elkészítése:

Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel,sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk. Fél óráig pihentetjük.

Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük.

Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A tésztát 3 cipóra osztjuk.

Téglalap alakúra sodorjuk,olajjal lekenjük,zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk.

Kivajazott tepsibe tesszük,a rudak tetejét olajjal,majd a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.