Hozzávalók:
Tésztához(3 rúdhoz):
A töltelékhez:
A rétes lapok kenéséhez:
Elkészítése:
Öt dkg vajjal, 25 dkg liszttel, 2 tojássárgával, ecettel, tejföllel vagy kefirrel,sóval jól kidolgozott rétestésztát készítünk. Fél óráig pihentetjük.
Ezalatt 20 dkg vajat 5 dkg liszttel jól átgyúrunk, és cipóra alakítjuk. A pihent tésztát kinyújtjuk, ráhelyezzük a vajat, a kettőt együtt kinyújtjuk, kétszer összehajtogatjuk, hideg helyen pihentetjük.
Összesen négyszer nyújtjuk, de csak az első nyújtás után pihentetjük 1/2 órát, a többinél elegendő a 20 percenkénti nyújtás-hajtogatás.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
A tésztát 3 cipóra osztjuk.
Téglalap alakúra sodorjuk,olajjal lekenjük,zsemlemorzsával meghintjük. A tölteléket a közepére tesszük,a tésztát két oldalról ráhajtjuk.
Kivajazott tepsibe tesszük,a rudak tetejét olajjal,majd a felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben megsütjük.