Lecsós pásztortarhonya

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 300 g tarhonya
  • 300 g burgonya
  • 50-50 g paprika, paradicsom
  • 50 g kolbász
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • kevés szalonna
  • só, fekete bors, köménymag, fokhagyma, pirospaprika

Elkészítése:

Megpirítjuk olaj nélkül a tarhonyát. Figyeljünk oda, mert hirtelen kezd pirulni és gyorsan megéghet!

Új lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, majd mehet bele a kolbász és ezt is kiolvasztjuk.

Következő a (lecsó)paprika, azért mert szeretném, ha ez teljesen szétfőne. Mikor kissé ez összeesett, akkor jöhet bele a vöröshagyma. Ezt is lepirítjuk. Már most szolidan fűszerezzük. A fokhagymát is hozzá keverjük.

Ekkor jöhet bele kis lángon a pirospaprika (lehet csípős is). Elkeverjük, majd azonnal jöhet a paradicsom, némi vízzel kb 1 dl, felengedve.

Mikor ez összeesett, beletesszük a tarhonyát. Pár percig forraljuk, közben megkóstoljuk és fűszerezzük, intenzíven!

1-2 perc rotyogtatás után öntsük fel annyi vízzel, hogy pont ellepje. Nagy tűzön, gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Nem kell félnünk, a burgonyának nem kell majd sok idő, ez alatt nem fog szét főni a tarhonyánk. Megeshet, hogy pótolni kell a vizet. Esetleg, ha szeretnénk bele fehér bort, akkor most öntsünk vele kb fél decit.

Mikor puha a tésztánk, beletesszük a krumplit. Gyakori kevergetés mellet, víz hozzá adásával főzzük. (Ekkor adjunk hozzá újabb fél deci bort. így akarod készíteni). Mikor piha a burgonyánk, készen vagyunk.

Jó étvágyat!

Tipp:

A tarhonyát természetesen maradék tarhonyával (vagy burgonyával) is elkészíthetjük. Ebben az esetben, a kész hozzávalót csak a legvégén adjuk hozzá (a fehér bor 2. résztét is ekkor, 1 rottyantás és kész is.)