Pikáns paradicsomos bab

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg vörösbab
  • 20 dkg paradicsom
  • 15 dkg vöröshagyma (lehet lilával is keverni)
  • 5 dkg savanyított gyöngyhagyma
  • só, fehér bors, bazsalikom, oregáno és metélőhagyma

Elkészítése:

Kevés olajon megdinszteljük a félbevágott gyöngyhagymát.

Erre jöhet a nagy kockára vágott vöröshagyma. Kicsit megsózzuk, hogy gyorsabban kiengedje a levét. Nem akarjuk, hogy megpiruljon!

Ahogy elkezd pirulni, jöhet a felkockázott paradicsom (lehet héjával együtt is). Ekkor fűszerezzük intenzívebben és öntsünk kicsit a gyöngyhagyma levéből is az ételbe, ettől lesz igazán pikáns.

Ha áztatott babból készítjük, akkor előre félig megfőzzük meg (vagy kicsit még tovább), attól függően, mennyire szeretnénk szétfőzni a paradicsomot. A konzervbab ilyen szempontból egyszerűbb, hiszen pár perc főzés után, máris puha.

Szóval, beletesszük a babot és igényünknek megfelelően készre főzzük. Én szeretem, ha minden harapható állagú.

Liszt szórással sűrítjük. Persze lehet más módszerrel is, de én nem szeretek hozzá adni semmi plusz zsiradékot.

Tipp:

Önmagában is remek, de tésztával, rizzsel esetleg kuszkusszal is kiváló.
Remek plusz fűszer lehet még: fehérbor, rozmaring, fokhagyma.