Batyus leves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Leveshez:

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 25 dkg (mirelit) zöldbab
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint

Batyuhoz:

  • 20 dkg darált hús
  • só, bors, majoránna ízlés szerint.
  • 1 tojás
  • 20 dkg finomliszt

Habaráshoz:

  • 150 g tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítése:

Előbb a tésztát gyúrjuk meg a tojással és liszttel, majd 10 perc pihentetés után vékonyra kinyújtjuk.
Ezután 5×5 cm-s kockákra daraboljuk és minden kockára teszünk egy kis halom darált húst, amit sóval, borssal és majoránnával ízesítettünk.

A tészta széleit benedvesítjük és összecsippentjük, hogy kis batyuk legyenek, majd félretesszük.

Olajon kissé megdinszteljük a zöldségeket, rátesszük a fűszerpaprikát és felöntjük 2 liter vízzel. Hozzáadjuk a zöldbabot, babérlevelet, sót és borsot.

Mikor felforrt, akkor a kis batyukat is beletesszük és kis lángon főzzük. Mikor már a batyuk is megfőttek, akkor tejfölös habarással sűrítjük.

Tipp:

A batyukba tehetünk májkrémet vagy maradék pörköltet.