Epermousse torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 24 cm-es, magas falú formához:
Alap:

  • 25 dkg zabkeksz
  • 75 g vaj

Eperpüré:

  • 350 g eper
  • 45 g cukor
  • 1 ek citromlé

Eperzselé:

  • az eperpüréből 225 g
  • 0,5 dl víz
  • 8 g zselatin

Töltelék:

  • 180 g eperpüré
  • 135 g tejföl
  • 300 g sajtkrém
  • 300 ml habtejszín
  • 45 g porcukor
  • 0,5 dl tej
  • 9 g zselatin

Tetejére:

  • kisebb egész eperszemek plusz a szélére felezett eper
  • 0,5 l víz
  • 20 g zselatin
  • 1 ek citromlé
  • 100 g cukor

Elkészítése:

Alap:

A kekszet ledaráljuk és összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a forma aljába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük.

Püré:

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és kisebb darabokra vágjuk, majd a cukorral és a citromlével együtt kb 5-10 percig forraljuk, majd összeturmixoljuk és kihűtjük.

Krémsajtos töltelék:

A tejhez hozzáadjuk a zselatint és hagyjuk kb 5 percig, hogy a tejet a zselatin magába szívja és megduzzadjon.

A krémsajtot, tejfölt és a cukrot alaposan összekeverjük, majd az eperpüréből hozzákeverünk 180 g-ot.

A zselatint mikróban feloldjuk kb 30 másodperc alatt, majd az epres-krémsajtos masszához keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és beleforgatjuk az epres masszához.

Az egészet az alapra öntjük és dermedésig hűzőbe tesszük.

Eperzselé:

A zselatinra ráöntjük a vizet, majd hagyjuk duzzadni 5-10 perig, majd mikróban kb 30 másodperc alatt feloldjuk és a maradék (kb 225 g) eperpüréhez keverjük.

Ezt az egészet a megdermedt krémsajtos rétegre öntjük és dermedésig hűtőbe tesszük.

Összeállítás:

A zselatinhoz a víz felében elkeverjük a zselatint és kb 10 percig hagyjuk. Közben az epreket megmossuk, kicsumázzuk és néhányat félbe vágunk.

A maradék vízhez hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet, majd a felmelegített zselatint és addig melegítjük, amíg az egész homogén nem lesz. Langyosra hűtjük.

A megdermedt eperzselé tetejére tesszük az epreket úgy, hogy a félbevágottakat tesszük a szélére vágott felükkel kifelé, majd az egész szemekkel kitesszük a tetejét.

Amikor a zselatin már eléggé kihűlt, akkor óvatosan az eprek tetejére tesszük.

Csak akkor szeleteljük, amikor a teteje is teljesen megdermedt.