Csokoládés leveles kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott zsír
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 dl tej
  • csipet só

Krém:

  • 20 dkg margarin
  • 14 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 tojásfehérje

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 2 dkg darált dió

Szóráshoz:

  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, sót és az egészet kidolgozzuk, végül az olvasztott zsírt is hozzáadjuk és tovább dagasztjuk.

A tészta tetejét liszttel meghintjük, konyharuhával letakarva 50 percet pihentetjük.

Közben elkészítjük a krémet. A margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, végül a kemény habbá felvert tojások fehérjét.

Ha a tészta megkelt, a tálból kiborítjuk és hat cipót formázunk belőle, majd 10 percet pihentetjük. Egy-egy cipót kinyújtunk és a krémmel megkenjük, majd felcsavarjuk. Három felcsavart részt összefonunk és sütőpapírral bélelt (22*32 cm) tepsibe tesszük. A következő három cipóval is így járunk el.

Ha a két fonat elkészült, akkor a széleit olvasztott margarinnal megkenjük. A sütőlemezen még 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük, tetejét darált dióval meghintjük és előmelegített sütőben készre sütjük (180 fokon kb 30-35 perc alatt).

A megsült kalácsot vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk!