Mézes marlenka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 10 dkg vaj
  • 3 ek méz
  • 7 ek cukor
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 1 ek 20 %-os ecet

Töltelék:

  • 2 tasak vanília ízű pudingpor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg darált dió
  • és az összes karamell

Karamell:

  • 2 bögre (2 dl-es) cukor
  • fél bögre víz
  • 3 dl habtejszín
  • 10 dkg vaj
  • 2 csipet só

Elkészítése:

Elkészítjük a karamellt: a vizet és a cukrot keverjük össze és kezdjük el alacsony lángon hevíteni addig, amíg a cukor el nem olvad, ezután emeljük a hőt, kezdjük karamellizálni a cukrot.

Ha a cukor már szép aranybarna, akkor a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, a tejszínt és a sót. Tegyük vissza a tűzre és főzzük krémesre, majd hűtsük ki.

Elkészítjük a tésztát: egy edényben felolvasztjuk a vajat, a mézet, a cukrot és hozzáadjuk a felvert tojásokat. Felmelegítjük, de nem forraljuk (mert megsül a tojás), majd teljesen kihűtjük.

A kihűlt keverékhez hozzáadjuk a liszttel elkevert kakaóport, szódabikarbónát és az ecetet.

A tésztát összegyúrjuk, majd sütőpapíron 6 db kb 20*30 cm-es lapot nyújtunk.

Tepsi hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Nagy gáztepsin 2 lapot sütöttem meg egyszerre.

Elkészítjük a diós krémet: a pudingporokból, tejből sűrű pudingot főzünk, kihűtjük, majd alaposan (habosra) kikeverjük a vajjal. Ezután hozzákeverjük a diót, végül pedig a hideg karamellt.

A lapokat megkenjük a diós krémmel, a végén, a tetejére is teszünk egy vékony réteget. Zárásként megszórjuk darált dióval. Hűtőben 1 vagy inkább 2 napig hagyjuk, hogy a tészta teljesen átpuhuljon.

Tálaláskor csorgassunk rá mézet.

Jó sütizést mindenkinek!