Ekler fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Égetett tésztához:

  • 12 ek víz
  • 12 dkg margarin
  • csipet só
  • 15 dkg finomliszt
  • 4 tojás

Töltelék:

  • tejszínhab/pudingok/bármilyen krém

Tetejére:

  • olvasztott csokoládé, porcukor

Elkészítése:

A vizet a vajjal, csipet sóval felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük, amíg a tészta az edény falától elválik.

Ekkor a tűzről levesszük, hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük egyenként az egész tojásokat. Jól kikeverjük a tésztát, szép fényesre.

Sütőpapírral bélelt tepsire habzsák segítségével 8-10 cm hosszú csíkokat nyomunk egymástól kissé távolabb.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy lábasban vizet teszünk a sütőnk aljára, e fölé kerül a sütikkel teli tepsink. Így gőzös sütéssel készítjük a fánkokat szép aranybarnára kb 25 perc alatt. A sütőajtót nem szabad kinyitni az első 10-15 percben!

Miután a hosszúkás fánkok kihűltek, kettévágjuk, vagy akár egyet-egyet össze is “ragaszthatunk” tejszínhabbal vagy csokikrémmel, pudingokkal.

Tetejükre kerülhet olvasztott csoki, mandula, vagy akár csak porcukor.