Diós ötlapos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 30*30 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1 csomag szalalkáli
  • 1 dl tej
  • 20 dkg porcukor

Krém:

  • 35 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 25 dkg őrölt dió
  • 2 ek liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál rum vagy aroma

Tetejére:

  • 1 tábla tortabevonó vagy csoki
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A szalalkálit feloldjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk.

A tésztát 5 részre osztjuk. Egyesével 30*30 cm-es lapokká nyújtjuk, majd tepsi hátán 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütjük.

A krémhez a cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a diót, amiben előzőleg elkevertük a lisztet. Pár percig főzzük, majd a citromhéjjal ízesítjük és félig kihűtjük.

Hozzáadjuk a vajat, amivel jó habosra keverjük, majd a rummal ízesítjük.

Megtöltjük a lapokat a kerémmel, majd a végén a csokit az olajjal a mikróban megolvasszuk, jól összekeverjük és ráöntjük a tésztára, majd elsimítjuk.

Másnap szeleteljük. Addigra a lapok szépen megpuhulnak.

Jó étvágyat kívánok!