Így készül a tökéletes Lasagne

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága, Kicsit drágább

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 1 db vöröshagyma
  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg darált hús (legjobb a marha és sertés keverék)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem gyökér
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 2 dl sűrített paradicsom
  • 2 ek olíva olaj
  • só, bors
  • friss bazsalikom
  • kakukkfű

Besamel:

  • 30 g vaj
  • 3 ek liszt
  • 3 dl tej
  • 1 mk só
  • 2 csipet fehérbors
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió

Továbbá:

  • kb. 300g lasagne tészta
  • 500g reszelt sajt

Elkészítése:

A ragu elkészítése:

A zöldségeket, apró kockákra vágjuk.

A hagymákat olíva olajon megpirítjuk, majd amikor a vöröshagyma már üveges hozzáadjuk a répát és a fehérrépát is. Egy pici vizet öntünk alá, majd kb 10 percig pároljuk.

Ezután hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paradicsomot is.

Felöntjük sűrített paradicsommal, fűszerezzük, majd addig főzzük, amíg a hozzávalók meg nem puhulnak.

A besamel elkészítése:

A vajat megolvasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és folyamatos kevergetés mellett világosra pirítjuk.

Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet, majd simára keverjük.

Rétegezés:

Kivajazunk egy kb. 25x25cm-es jénait, vagy tepsit, majd beleteszünk egy réteg száraz lasagne tésztát.

Erre tesszük a besamel negyed részét, majd a ragu egyharmadát. Megszórjuk a reszelt sajt negyedével, majd jöhet a következő réteg tészta.

Ezt így ismételjük, amíg le nem raktuk a negyedik réteg tésztát.

Az utolsó tésztarétegre ráöntjük a maradék besamel, bőven megszórjuk sajttal és 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.

 

Tipp:

A Lasagne egy olasz eredetű tésztaétel, amely világszerte ismert. A lasagne eredete az ókori Rómáig nyúlik vissza, eredetileg egy olyan étel volt amit a gazdagabb rétegek fogyasztottak. A lasagne nemcsak Olaszországban, hanem világszerte elterjedt étel lett. Az egyszerű elkészítése és a gazdag ízvilág miatt sok háztartásban és étteremben népszerűvé vált. Manapság számos különböző variációja létezik, beleértve a vegetáriánus és tenger gyümölcseivel tálalt változatokat is.