Lekváros-túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csapott evőkanál vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna

Túró töltelékhez:

  • 1 kg túró áttörve
  • ízlés szerint cukrozzuk
  • 1/2 citrom leve
  • 8 evőkanál sárgabaracklekvár a kenéshez

Elkészítése:

A vajat a lisztel elmorzsoljuk utána a porcukrot, vaníliás cukrot is beledolgozzuk. A vaj hideg legyen. A szódabikarbónát, a citromot és a tojást is hozzáadjuk és tésztát gyúrunk belőle, de ne melegedjen át. Tegyük hűtőbe minimum félórára.

A túrót a cukorral és citrommal kikeverjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát elfelezzük és a másik felét visszatesszük a hűtőbe. Kinyújtjuk téglalap alakúra, majs sütőpapírral fedett tepsibe terítjük és megszurkáljuk. Elősütjük kb 7 percig és utána kivesszük a sütőből.

Megkenjük a lekvárral, majd elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. Kinyújtjuk a tészta másik felét és rárakjuk. Enyhén fojásfehérjével lekenjük.

180 fokon kb 30 percig sütjük. Akkor vágjuk fel csak, amikor már kihűlt teljesen.