Aszalt szilvás gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Gombóc:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 ek vaj
  • csipet só

Töltelék:

  • aszalt szilva, cukor vagy lekvár

Forgatáshoz:

  • zsemlemorzsa
  • fahéj
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

Az aszalt szilvát kétféleképpen használtam fel: a szilvák egyik felét 15 perce vízbe áztattam, kimagoztam, majd a magok helyére fél teáskanál cukrot tettem. A szilvák másik felét “simán” kimagoztam és kevés lekvárral(nekem áfonya volt itthon) összekevertem.

A krumplit meghámoztam, sós vízben megfőztem és még melegen áttörtem, hagytam hűlni kicsit, hogy tudjak vele dolgozni. Ezután hozzáadtam a lisztet, a tojást és a vajat, és kézzel jól összedolgoztam.

Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtottam, négyzetekre vagdostam, mindegyikre tettem töltelékként: egyikre egy szem cukros-szilvát, a másikra egy szem lekváros szilvát, majd gombócokká formáltam és lobogó forró sós vízben addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére.

Ezután kevés olajon vagy vajon pirított és fahéjjal, vaníliás cukorral megszórt zsemlemorzsába forgattam mindegyiket.

Jó étvágyat hozzá!