Extra puha kakaós csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 400 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 250 ml tej
  • csipet só
  • 100 ml étolaj

Töltelék:

  • olaj vagy olvasztott vaj
  • cukrozott kakaópor

Kenéshez:

  • 1,5 dl cukrozatlan habtejszín
  • 1 tojás

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A cukrozott, langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt. Jól összekeverjük, dagasztjuk és konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk vékonyra, megkenjük olajjal vagy vajjal és megszórjuk bőven kakaóporral. Szorosan feletekerjük, majd kb ujjnyi vastagra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepire tesszük a csigákat egymástól távolabb.

A másik tésztával is így járunk el.

Kelesztés nélkül betoljuk a csigákat a sütőbe.

Közben a tejszínben elkeverjük a tojást. 10-12 perc után kivesszük a csigákat és alaposan meglocsoljuk, ecsettel rákenjük a tejszínes-tojásos masszát, majd visszatoljuk a sütőben és szép pirosra sütjük. A tejszínes-tojásos kenéstől lesz igazán szaftos, puha.

Ha a tésztát egyben nyújtjuk ki és készítjük el, akkor nagyobb csigákat kapunk.