Mákos háromszögek

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 400 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 250 ml tej
  • csipet só
  • 100 ml étolaj

Töltelék:

  • 250 g darált mák
  • 160 g cukor
  • 155 ml víz
  • 1 citrom héja

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A cukrozott, langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt. Jól összekeverjük, dagasztjuk és konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot, a citrom héját és elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és szorosan feltekerjük.

Háromszögekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és felvert tojással lekenjük.

Kelesztés nélkül, 180 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.