Aranygaluska vaníliamártással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 3,5 dkg margarin
  • 1,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Forgatáshoz:

  • 10 dkg darált dió
  • ízlés szerint porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg olvasztott margarin

Mártáshoz:

  • 5 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • fél vaníliarúd
  • ízlés szerint cukor
  • 2 evőkanál főzős vaníliás pudingpor

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, hozzáadjuk a morzsolt élesztőt és felfuttatjuk.

Az átszitált liszthez öntjük a felfuttatott élesztőt, tojást, sót és a megolvasztott vajat, jól kidolgozzuk, majd letakarva egy órát pihentetjük.

Kelés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Egy 26*21 cm-es sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. A pogácsákat először olvasztott margarinba megforgatjuk, majd a cukros dióba és a sütőlemezre egymás mellé rakosgatjuk, addig, amíg tart a tésztánk.

15-20 percet ismét pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük.

A tejet a vaníliarúd kikapart magjával együtt felforraljuk. Egy másik edényben a tojások sárgáját a cukorral és a pudingporral kikeverjük, apránként hozzáadagoljuk a tejhez és folyamatos keverés mellett kis lángon sűrűre főzzük.

A megsült aranygaluskát hagyjuk egy kicsit hűlni, majd korongokra szedjük és a sodóval leöntjük.