Fahéjas-pudingos rúd (Karantén süti)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek cukor
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 6 dkg puha vaj
  • 3 dkg friss élesztő

Töltelék:

  • 6 dl tej
  • 4 ek cukor
  • 2 cs vaníliás (vagy másmilyen ízű pudingpor)
  • 8-10 dkg vaj

Szóráshoz:

  • 5-6 ek cukor
  • 1 ek fahéj
  • 2 ek olvasztott vaj

Elkészítése:

A töltelékhez a pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd ha kihűlt, akkor kihabosítjuk a vajjal.

A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut.

Addig egy táljába mérjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk az élesztős tejet is és elkezdjük összegyúrni. A végén dolgozzuk bele a puha vajat is.

A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük.

Lisztezett felületre borítjuk és 12 részre osztjuk. A darabokat gömbölyítjük, majd egyesével hosszú téglalapokká nyújtunk.

Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a középső harmadra kenünk a töltelékből. A tészta széleit ráhajtjuk, majd feltekerjük az üresen hagyott rész felől.

A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, egy ruhával letakarjuk és kb 45-50 percen keresztül pihentetjük.

Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra.

Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat és összekeverjük a cukrot a fahéjjal.

A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban.

Rácsra téve kihűtjük.