Leopárd kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 38 dkg finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • 2,4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 4,5 dkg porcukor
  • csipet só

Világos részhez:

  • 1 csapott evőkanál kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej

Sötét részhez:

  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál tej

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej

Elkészítése:

A tejhez hozzáadjuk a porcukort, meglangyosítjuk és az élesztőt belemorzsoljuk.

A liszthez keverjük a sót, a felolvasztott vajat, végül a felfuttatott élesztőt.

Jól kidolgozzuk, majd két részre osztjuk és az egyik részt még két részre. A nagyobb cipót fehéren hagyjuk. Az egyik kisebb cipóhoz adjuk az egy evőkanál kakaóport és a tejet, simává dolgozzuk. A másik kis gombóccal is így járunk el, csak 3 evőkanál kakaóport adunk hozzá és tejet.

Egy órán át pihentetjük a tésztákat.

Ezt követően a három cipót további 6-6 db egyenlő gombóccá formázzuk, tehát 6 fehér, 6 sötét és 6 világos barna cipónk lesz.

Egy normál méretű őzgerincformát sütőpapírral kibélelünk, mert ebbe kerül a kalácsunk.

A sötét gombócot olyan hosszú hengerré formázzuk, mint a formánk. A világos tésztát kinyújtjuk, beletesszük a sötét hengert, lazán feltekerjük. A világos tésztánkat szintén hosszúkásra kinyújtjuk, beletekerjük az előzőleg világosbarna tésztába tekert sötét hengert. A többi tésztával is így járunk el.

A forma aljára 3 hengert fektetünk, majd rá kettőt, végül pedig egyet. Még fél órát pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük, előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük.

Ha nagyon barnulna a teteje, akkor alufóliával takarjuk le.