Hozzávalók:
Elkészítése:
A átszitált lisztben elkeverjük a sót, kis mélyedés készítünk, beletesszük a zsírt és a tejfölt, majd rámorzsoljuk az élesztőt és 1 dl langyos vizet öntünk rá.
Miután az élesztő feljött, összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon kemény és száraz, kis adagokban további víz hozzáadásával lágyítjuk.
Miután szép sima gombócot gyúrtunk, letakarva legalább 1 órán át kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk és rászórunk 2-3 ek pirított hagymát.
Ezután a tésztát feltekerjük és 8-10 perc pihentetés után az előző tekeréssel keresztben kisodorjuk a tésztát, hagymát szórunk rá és véglegesre feltekerjük. A spirális végeit kézzel összenyomkodjuk és szép hosszúkás kenyeret formázunk.
Sütőlemezre is tehetjük, én most sütőpapírral bélelt nagyobb jénaiba tettem. Ismét kelt egy jó 25-30 percet, közben éles késsel kicsit becsíkoztam és 200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt szép világosbarnára megsült.
A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. Nagyon finom és különleges ínyenc kenyér!
Jó étvágyat kívánok!