Rigó Jancsi

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*30 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 5 tojás
  • 3 ek étolaj
  • 5 ek víz
  • 2 ek kakaópor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 ek cukor
  • 8 ek liszt

Krémhez:

  • fél liter habtejszín
  • 2 tábla csokoládé (vegyesen ét és tejcsoki)
  • 1 kk rumaroma
  • 1 tasak zselatinpor (elhagyható)
  • kevés meggylekvár

Mázhoz:

  • 1 tábla tejcsoki
  • 2 ek vaj

Elkészítése:

A tojások sárgáját, olajat, vizet és a cukor felét habosra kevertem.

A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá vertem.

A lisztet, kakaóport, sütőport összekevertem. A habot és a lisztes keveréket felváltva, apránként hozzávegyítettem a tojássárga masszához. Ezután egy sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntöttem a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem (tűpróbáig).

A csokikat vízgőz fölött felolvasztottam és az előzőleg kemény habbá vert tejszínhez kevertem. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, akkor nem lesz csomós a krémünk! A zselatint a használati utasítás szerint készítsük el és szintén keverjük hozzá.

A mázhoz a csokit gőz fölött felolvasztottam a vajjal együtt és kikevertem szép fényesre.

A kissé kihűlt piskótát kettévágtam, az alsó lapot megkentem vékonyan lekvárral, arra rákentem egyenletesen a csokihabot és egy órára hűtőbe tettem a sütimet. Ezután rátettem a piskóta másik felét is és bevontam az elkészített csokimázzal.

Miután a máz megdermedt, forró vízbe mártott, majd szárazra törölt késsel szépen, “törésmentesen” lehet szeletelni a Rigó Jancsi sütinket!

Tipp:

Csatos, téglalap tortaformával dolgoztam (kicsi tepsi méret), praktikus volt ehhez a sütihez, de hagyományos kis méretű tepsi is tökéletes! A krémhez nem használtam cukrot, nekem elegendő volt a csoki édes íze, de természetesen mindenki ízlése szerint édesítse! Jó sütizést mindenkinek!