Krémes csirkeleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A rántáshoz:

  • 2 ek olaj
  • 2 ek vaj
  • 4 ek finomliszt
  • 250 ml csirkealaplé

A leveshez:

  • 4 ek olaj
  • 2 répa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kisebb zeller
  • 2 szál szárzeller
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék borsó
  • 1 l csirkealaplé
  • 80 ml száraz fehérbor
  • 8 dl tejszín
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 3 babérlevél
  • 1/2 ek kurkuma (el is maradhat)
  • 1/2 tk füstölt fűszerpaprika (el is maradhat)
  • 1/4 tk chilipehely (el is maradhat)
  • 1 csirkemell

Elkészítése:

A zöldségeket hámozzuk meg és szeleteljük fel. A húst mossuk meg, töröljük meg, majd azt is kockázzuk fel.

Az olajat forrósítsuk fel egy edényben, majd fehéredésig pirítsuk rajta a húst. Ha a hús kifehéredett, akkor szedjük ki.

Ha kell, akkor pótoljuk a zsiradékot, majd tegyük rá a hagymát és dinszteljük meg. Ha már színesedik, akkor adjuk hozzá a többi zöldséget és pirítsuk együtt pár percig. Legutoljára tegyük hozzá a fokhagymát és kicsit pirítsuk azzal is.

Öntsük fel az alaplével és a borral, majd adjuk hozzá a húst és főzzük félig puhára.

A rántáshoz kezdjük el melegíteni az olajat, majd adjuk hozzá a vajat és hevítsük fel. Szórjuk bele a lisztet és 1-2 percig pirítsuk, majd öntsük fel a langyos alaplével és főzzük sűrűre.

A félkész leveshez adjuk hozzá a borsót, majd forraljuk fel. Ekkor adjuk hozzá a rántást is és keverjük el csomómentesre. Tegyük hozzá a fűszereket, majd fedővel fedjük le.

Gyakran kevergetve főzzük puhára az egészet. Ha minden puha, akkor öntsük fel a tejszínnel és forraljuk össze.

Petrezselyemmel és parmezánnal megszórva, forrón tálaljuk.