Omlós mákos dunna

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 170 g tejföl
  • 2 g élesztő
  • csipet só

Mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 150 ml tej
  • 2 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál méz

Forgatáshoz:

  • vaníliás porcukor

Diós töltelékhez:

  • 12,5 dkg darált dió
  • 3 dkg kristálycukor
  • 40 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál méz

Gesztenyés töltelékhez:

  • 33 dkg gesztenyemassza
  • 1 narancs reszelét héja és leve
  • kb 5 dkg puha vaj
  • kevés fahéj

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd becsomagolva 30 percet pihentetjük hűtőben.

A töltelékhez a tejet a cukorral, mézzel, citrommal feltesszük egy lábasban melegedni. Amikor a cukor elolvadt elzárjuk alatta a lángot és belekeverjük a mákot. Lefedve kihűtjük.

A tésztát lisztezett felületen 2 mm vastagra nyújtjuk és a felőlünk lévő szélére egy csíkban tölteléket halmozunk. Hajtunk rajta egyet, majd elvágjuk a csík mentén a tésztát.

Az egész mákos rudat falatnyi darabokra vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a falatnyi megtöltött tésztákat.

180 fokos sütőben kb 13 perc alatt megsütjük.

Langyosan vaníliás porcukorba forgatjuk.

A diós töltelék ugyanúgy készül, mint a mákos. A gesztenyéshez a hozzávalókat összekeverjük. Óvatosan adagoljuk hozzá a narancslevet. Csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza jól formázható legyen.