Francia diós krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 31*31 cm-es gáztepsihez:
Mézes laphoz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Diós piskótához:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál víz
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 0,5 tasak sütőpor
  • 15 dkg dió (darált)

Krémhez:

  • 3 tojássárgája
  • 2 tasak vaníliás pudingpor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 7 dl tej
  • 12 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Tetejére:

  • porcukor

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Elfelezzük és egymás után 2 lapot sütünk a tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt.

A diós piskótához az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral robotgéppel kb 10 perc alatt. Hozzáadjuk a vizet, olajat és a diót. Beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd az egész masszát csomómentesre keverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróbát végezzünk!

A krémhez a tojássárgájákat a kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

A margarint kikeverjük a porcukorral és ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.

Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.

Másnap szeleteljük.