Sóágyon sült egész csirke

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 egész bontott, konyhakész csirke
  • 30 g bármilyen csirkefűszer (amit szeretünk)
  • só, bors
  • 1 kg só
  • 4-5 gerezd fokhagyma héjasan
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 fej vöröshagyma hámozva, negyedelve

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel.

A puha vajat elkeverjük a csirkefűszerrel.

A csirke belsejét bedörzsöljük sóval és borssal.

Egy tepsibe beleöntjük az 1 kg sót.

A csirke egyik felét bedörzsöljük a fűszeres vajjal, majd a bedörzsölt felével rátesszük a sóágyra. A maradék vajjal bedörzsöljük. A hasüregébe bedugjuk a fokhagymákat. Körétesszük a hagymát.

Betoljuk a sütőbe. Kb 45 percnél megfordítjuk. Kb 1-1,5 óra alatt ropogósra, pirosra sütjük (a sütési idő nagyban függ a csirke méretétől!).

Kb 10 percig pihentetjük, majd szeleteljhetjük.