Csokis-lekváros szelet

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 kk szalalkáli
  • 1 csipet só

Kakaós töltelék:

  • 1/2 l tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 ek kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg darált keksz
  • szükség szerűen tej
  • 15 dkg krémesre turmixolt baracklekvár

Csokimáz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl habtejszín

Elkészítése:
A lisztet, a szódabikarbónával és a szalalkálival kétszer átszitáljuk és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. Négyfelé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk. A tepsit vajjal kikenjük és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük.
Töltelék: Forró tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet és simára keverjük,szükség szerint tejjel lazítjuk(kb 1 dl). Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.
Az első tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük,rummal meglocsoljuk, ezt követően a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik tésztalappal befedjük.
Csokimáz:
Az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk, majd 2 órán át hűtőbe tároljuk. Tálalásnál téglalap alakúra szeleteljük.

Megjegyzés:
Most főzött csokimázzal vontam be.

Íme a recept:
Hozzávalók:
12 dkg cukor
4 ek kakaópor
4 ek víz
1-2 dkg margarin vagy vaj

Készítése:
A cukrot a kakaóporral és a vízzel kikeverjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne (ha elolvad, hólyagok nőnek a tetején). Egy pohár hideg vízbe cseppenthetünk egy picit és ha nem folyik szét benne, hanem egyben leszáll az aljára, akkor jó az állaga. Keverjünk bele 1-2 dkg vajat vagy margarint és azonnal tehetjük a sütemény tetejére. Ha a süteményt hűtőbe tesszük – miután leöntöttük csokimázzal – akkor hamarabb megszilárdul a csokimáz a tetején. Margarin vagy vaj helyett használhatunk olajat is (még fel nem használtat).