Tejkaramellás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 24*37 cm-es tepsihez vagy 28 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 14 tojásfehérje
  • 2 csipet só
  • 280 g kristálycukor
  • 340 g darált dió
  • 4 ek finomliszt
  • 4 ek kakaópor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 200 ml olaj

Krém:

  • 400 g tejkaramella
  • 2 l tej
  • 14 tojássárgája
  • 320 g étkezési keményítő
  • 300 g cukor
  • 200 g vaj
  • 400 ml habtejszín

Elkészítése:

Tészta:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra. A tepsit vagy tortaformát vajazzuk és lisztezzük ki.

7 tojás fehérjét kezdjünk el felverni egy csipet sóval. Ha kezd kifehérdeni szórjunk bele 140 g cukrot, majd verjük kemény habbá.

Szitáljunk hozzá 2 ek lisztet, 2 ek kakaópor és fél zacskó sütőport. Adjunk hozzá 170 g diót és 100 ml olajat, majd robotgéppel, alacsony fokozaton keverjük el a masszát.

A kész masszát simítjuk egyenletesen az előkészített tespibe, majd süssük 30 percig.

A maradék alapanyagokból ugyan ezzel az eljárással süssünk még egy lapot.

Amikor a lapok kihűltek, akkor mindkettőt vágjuk 2-2 lapba, így kapunk majd 4 lapot.

Krém:

A tojássárgákhoz adjuk hozzá a cukort és a keményítőt, majd adjunk hozzá 5 dl tejet és az egészet keverjük csomómentesre.

A mradék tejet öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a karamellát és melegítsük addig, amíg a karamella elolvad. Keverjük át a tojássárgás keveréket és adjuk hozzá a karamellás tejhez, majd főzzük sűrűre.

Amikor a krém kihűlt adjuk hozzá a vajat, majd keverjük el, végül pedig forgassuk hozzá a tejszínből vert kemény habot.

Összeállítás:

Az egyik lapot tegyük egy tálcára, majd kenjük meg a krém 1/4-ed részével. Erre tegyünk újabb lapot és kenjünk rá egy újabb negyed adag rémet. Újra lap, krém és a végén lap.

A megmaradt egy negyed krémmel kenjük körbe a sütit, majd a tetejét is. A maradékkal díszítjük.