Havas hegycsúcs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 24*24 cm-es formához:
A bögre 2,5 dl-es.

Tészta:

  • 5 tojás
  • 3/4-ed bögre cukor
  • 3/4-ed bögre finomliszt
  • 2 ek kakaópor
  • 1 tk sütőpor

Krém:

  • 500 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 150 g vaj

Kenéshez:

  • lefőzött eszpresszó kávé
  • kb 200-250 g mini piskótatallér

Tetejére:

  • 200 g vaj
  • 1/2 bögre víz
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 bögre tejpor (NEM kávérémpor!) plusz még 1 ek
  • 1,5 ek kakaópor

Elkészítése:

Tészta:

A formát kivajazzuk és lisztezzük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd egyenként beledolgozzuk a sárgákat is. Hozzászitáljuk a lisztet, kakaóport és a sütőport is. Habverővel csomómentesre keverjük a masszát.

A kész tésztát a formába simítjuk, egyenletesen elkenjük, majd kb 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt, akkor 2 lapba vágjuk.

Krém:

A cukrot, pudingport és a tojássárgákat egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel, hozzáadjuk a vaníliát és sűrűre főzzük.

Ha langyosra hűlt, akkor hozzáadjuk a puha vajat és kihabosítjuk.

Összeállítás:

A formába visszatesszük az egyik lapot és megkenjük bőven kávéval. Rákenjük a krém felét és rátesszük a másik lapot. Ezt is megkenjük kávéval és rásimítjuk a maradék krémet.

A krém tetejét kitesszük piskótatallérral.

Elkészítjük a mázat a tetejére. Egy edénybe tesszük a vajat, cukrot és vizet. Az egészet addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Ekkor levesszük a tűzről és belekeverjük a tejport csomómentesre. A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe a kakaóport keverjük, míg a másikba 1 ek tejport.

A kétféle krémet rácsorgatjuk a piskótatallérokra felváltva.

Másnap szeleteljük.