Preckedli, avagy diós linzer

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg sertészsír
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 tojás
  • reszelt citromhéj
  • dió + kristálycukor keveréke a tetejére

Elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a zsírt és a puha margarint, majd jól összemorzsoljuk.

Ezután beleszórjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadunk egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd addig gyúrni, hogy a tészta összeálljon. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény. Akkor jó, ha már nem ragad a tál falához és a kezünkhöz sem (ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem).

Egy órára a hűtőbe tesszük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk és ízlés szerinti formával kiszaggatjuk.

A diót apróra daraboljuk és kristálycukorral összekeverjük. A kiszaggatott linzerek tetejét enyhén felvert tojásfehérjével lekenjük, majd a cukros-dióba belefordítjuk.

Ezután a diós felével felfelé egy tepsibe beletesszük.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, szép világos színűre sütjük kb 15-20 perc alatt.

Kihűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.